Založ si blog

Digitálna generácia, stále mladšia?

                Dalo by sa povedať, že dnešný svet ovládla technika. Najmodernejšie technické výdobytky sú súčasťou mnohých oblastí života, či už ide o prácu alebo zábavu. Bežne sa stretávame s tým, že  na pracovisku majú zamestnanci k dispozícii viac ako jeden počítač, služobný telefón a k tomu aj služobný tablet.  Z druhého vrecka už vytŕča  súkromný mobil,  a doma na stole čaká súkromný notebook. Veľkou skupinou ľudí, ktorá svojich elektronických spoločníkov len veľmi neochotne púšťa z ruky, sú študenti. Jedným z dôvodov, avšak nie tým hlavným je, že sa dnes už akosi počíta s tým, že každý študent má svoj vlastný notebook a je schopný na ňom pracovať. Na stredných, ale aj základných školách sa za obdobie posledných rokov stále menej a menej robia školské projekty písané rukou, tak ako to pozná naša generácia. Dobre si pamätám na to, ako sme na projekt z biológie museli najskôr  niekde u rodičov v práci zohnať veľký kus kartónu, a potom sme z farebného papiera vystrihovali jednotlivé „odseky“ a lepili lepidlom na kartón. Zo skupinky sa vybral jeden, ktorý vedel najkrajšie písať, a ostatní mu diktovali text z encyklopédie! Samozrejme sa mohol vyšantiť aj spolužiak s výtvarným nadaním, pretože na našom projekte sme jednoducho chceli mať nakreslený obrázok ľudského oka. Hotový projekt bol nakoniec celý dokrčený a polepený, ale tá radosť z dokončeného diela, podotýkam ručnej práce,  bola na nezaplatenie.

            Aby som sa však vrátila späť do prítomnosti, nedá mi neopísať situáciu ako to vyzerá na takej vysokoškolskej prednáške. Viem, možno by som to ani len okrajom nemala spomenúť, ale jednoducho to k nám študentom patrí. Mám na mysli situáciu, keď je plná trieda študentov, ktorí prišli na rannú prednášku, aby sa … povedzme vzdelávali. Vzdelávali s mobilmi a tabletmi v ruke. Už vôbec nikomu ani len nenapadne tváriť sa, že prednášajúceho počúva a možno by mal ten mobil schovať niekde nenápadne pod lavicu. Sedia v prvej rade a rovno pred zrakom profesora ho veselo ignorujú mysľou a prstami niekde na sociálnej sieti. V tom lepšom prípade majú na kolenách notebook a doháňajú víkend, kedy kvôli dvojdňovej party nemali čas písať bakalárku. Alebo že by seminárnu prácu na nasledujúcu hodinu? …

                Nejdem sa ďalej rozpisovať o tom, ako všetky tieto elektronické výdobytky ovplyvňujú človeka, v jeho pracovnom aj súkromnom živote. Toto si vie pozrieť každý sám na sebe a zvážiť, či mu to tak vyhovuje. Alarmujúcim je skôr trend, že stále mladšie a mladšie deti sa dostávajú do kontaktu s mobilmi a počítačmi. Tento vek každým rokom klesá a nejeden psychológ má obavu z toho, kedy bude bežné dieťatku do škôlky okrem plyšového zvieratka pribaliť aj mobilný telefón. Bohužiaľ už dnešný prváčikovia idú do školy s tým, že mobil musia mať stále pri sebe, keby sa im niečo stalo. Reálne ho však používajú na úplne iné  veci, a aj keď sa náhodou niečo stane, rodičom vždy telefonuje zodpovedný učiteľ. Deti majú v mobiloch hry, a akonáhle zazvoní na prestávku, už ich vyťahujú z tašky a predháňajú sa, kto nahrá viac bodov v nevinnej hre s malým žltým vtáčikom. Nerada  by som to teraz zovšebecňovala, pretože nie každý malý žiak má so sebou v škole mobil. Ide skôr o to, že je to stále bežnejšie. Deti sú stále len deti a ich hravosť a fantáziu nikdy celkom nepohltia  najnovšie technológie, avšak už teraz výsledky výskumov dokazujú že dnešné deti v predškolskom veku nemajú tak dobre vyvinutú jemnú motoriku ako deti  predošlej generácie. Nehrávajú sa už toľko  s korálikmi a neskladajú si  doma puzzle . Rodičia si s nimi nevystrihujú z papiera rôzne tvary a obrázky. Radšej im dajú do ruky tablet, alebo ich posadia pred televízor.

            Povedala by som, že najviac sa týmto zmenili deti vo vekovej kategórii približne od 10-tich rokov, kedy sa ich postavenie v spoločnosti ostatných detí odvíja od toho aký majú veľký a moderný mobil, a koľko v ňom majú hier a aplikácii. Ruka v ruke s vlastníctvom smartfónu ide využívanie sociálnych sietí, ktoré sú pre deti často krát dôležitejšie ako život v ktorom reálne žijú. Sama sa pohybujem medzi teenagermi, a neraz som bola svedkom toho, ako prikladajú až neprimerane veľkú dôležitosť ich postaveniu na sociálnej sieti. Svedčia o tom fotografie samého seba, tzv. „selfies“,  a s tým spojené komentáre ako „ viem že som škaredá, ale stále som to ja“ . Nie je hádam ani potrebné vysvetľovať, o čo takémuto dievčaťu ide. Často to dochádza až do takých krajností, kedy si kamarátky navzájom volajú, aby si nezabudli „olajkovať“ profilovky. Nezáleží im na tom, čo si o nich myslia spolužiaci v triede, ide o to, koľko uznaní o ich kráse dostanú na internete.

            Hovorí sa, a vychádza to zrejme z reálnych faktov, že deti už nechodia spolu toľko von, stačí im udržiavať  virtuálne kontakty. Ale ja by som to videla z inej stránky. Deti sa spolu stretávajú, avšak nikdy si nezabudnú doma mobil či tablet. Ich spoločnému stretnutiu nechýbajú fotografie „z toaliet“  a následné počítanie lajkov, ktoré za ňu dostanú. Mladí ľudia sú spolu v kontakte,  len spôsob sa trochu zmenil. Už 5 minút po tom, ako sa rozlúčia a každý si ide svojim smerom, hneď si aj píšu a komentujú statusy. Dokážu presedieť celé hodiny pri webkamere, ale už sa im nechce stretnúť aj mimo tejto pohodlnej zóny a zdieľať svoje zážitky nie len cez internet.

            Deti v puberte už dnes nechcú na narodeniny spoločenskú hru, alebo vstupenku do aquaparku. Najvyššou hodnotou je často to, aby im do zbierky pribudol okrem tabletu a notebooku aj najnovší smartfón a k tomu aj MP4 – ka. Avšak nie len deti sa prispôsobujú technológiám, ale funguje to aj naopak. Bola som dosť zaskočená, keď som v predajni s elektronikou videla „tablet pre deti“. Špeciálne upravený tablet, ktorý bol nie biely, ani čierny, ale žltý a ponúkal špeciálne „detské prostredie“. Jeho popis znie asi takto: „Úsmev na tvári detí je vždy na nezaplatenie. Preto spoločnosť …… prichádza s tabletom navrhnutým do posledného detailu špeciálne pre vaše najmenšie. Prepracované užívateľské prostredie hrá farbami a určite vyčarí úsmev na tvári každej ratolesti hneď na prvý pohľad. Tento špeciálny tablet …….. Kids si rýchlo zamilujú nielen deti, pre ktoré je ideálnym doplnkom do nového digitálneho života, ale aj rodičia, ktorým prinesie koľkokrát ťažko dosiahnuteľný pokoj.“ Dobrý biznis, čo poviete? … Chcete mať od dieťaťa pokoj? Kúpte mu tablet. Nedávajte ho na žiaden šport, ani ho nepodporujte v jeho hudobnom talente. Jeden tablet je predsa lacnejší, a časovo menej náročný ako voziť dieťa na krúžky.

            V žiadnom prípade som nechcela týmto príspevkom spochybňovať rodičovskú výchovu dnešných detí, keďže sama nie som rodič a niečo také by som si ani nedovolila. Mojim zámerom bolo upriamiť pozorosť na to, že svet sa pomaly, ale iste mení a možno sa vytrácajú isté tradičné hodnoty. Nie len rodičia a školy vychovávajú novú modernú generáciu, ale prispievajú k tomu hlavne médiá a technologické firmy, ktoré sa predbiehajú v tom, ako osloviť stále mladších ľudí. Vytvára sa tu nová digitálna spoločnosť, v ktorej budú o pár rokov vládnuť práve dnešné deti a teenageri. Nevidím problém v tom, ak ovládajú najnovšie technológie už na základnej škole, avšak ako sa hovorí, všetko s mierou. Preto vybehnite cez víkend do lesa so svojimi deťmi a priateľmi a svoje smartfóny nechajte doma. Nepotrebujete dokonca ani tablet s fotoaparátom, pretože tie najkrajšie zážitky, ktoré vám nenahradí žiadna moderná technológia, sa rodia a ostávajú v našej pamäti. Nie v tej elektronickej, v tej ozajstnej…

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Michaela Pavlíková

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2503x
Priemerná čítanosť článkov: 2503x

Autor blogu

Kategórie

Archív